Magánérdekek védelme a .hu névtérben

A Nyilvántartó nem köteles, de jogosult vizsgálni az igényelt domain neveket, hogy azok megfeleljenek a Domainregisztrációs Szabályzat követelményeinek.

A Nyilvántartó korábban azt a gyakorlatot követte, hogy aprólékosan ellenőrizte az igényeket, és sok esetben kért névhasználati jogosultságot. A gyakorlattal szemben többen elégedetlenségüket fejezték ki, és a magánérdekek túlzott védelmét rótták fel a Nyilvántartónak.

Emiatt a nyilvántartói ellenőrzés már nem rendszer szintű, a magánérdekek védelmét egyre inkább az érintetteknek saját maguknak kell ellátni. Erre a .hu szabályozás több lehetőséget is biztosít. Így például az igényelt domain nevek 8 napig csak feltételes használatba- és meghirdetésre kerülnek, mely idő alatt a Tanácsadó Testületnél lehet panaszt tenni ellenük. A már bejegyzett, delegált domain nevek esetében a Regisztrációs Döntnöki rendszer jelenti az alternatív vitarendezési lehetőséget.

Az tehát, hogy a nevek többsége gyorsabban kerülhet bejegyzésre, nem jelenti azt, hogy a Domainregisztrációs Szabályzat megengedi bármilyen név bejegyzését. A névválasztás kapcsán kérjük olvassa el lent a kapcsolódó cikkekben írt tanácsainkat.


Kapcsolódó cikkek: